Skip to main content
Netherlands
NEWS12 Feb 2018News for employers

Geen werkvergunning meer nodig voor vrijwilligerswerk

group_of_people

Internationale studenten of wetenschappers van buiten de Europese Unie die in ons land vrijwilligerswerk willen doen, hebben daar geen werkvergunning (TWV) meer voor nodig. De zogenaamde Vrijwilligersverklaring is voortaan voldoende.

De Vrijwilligersverklaring is gericht op asielzoekers, maar is ook van toepassing op internationale wetenschappers die beschikken over een geldige Nederlandse verblijfsvergunning. Vrijwilligerswerk wordt, onder de Wet Arbeid Vreemdelingen, ook gezien als ‘arbeid’.

3 jaar geldig

De organisatie die de vrijwilligers wil inzetten kan de Vrijwilligersverklaring aanvragen bij UWV. De verklaring is 3 jaar geldig. Informatie over de voorwaarden en het aanvragen van de Vrijwilligersverklaring is te vinden op de website van UWV (www.werk.nl - Aanvragen Vrijwilligersverklaring)

Wetenschappers met een verblijfsvergunning als wetenschappelijk onderzoek in het kader van richtijn 2005/71 en personen die een zoekjaar doen, hebben geen vrijwilligersverklaring nodig als zij vrijwilligerswerk willen doen. Deze groepen zijn volledig vrij op de arbeidsmarkt en mogen vrijwilligerswerk doen zonder extra formaliteiten.

Wil je meer weten over de procedures en de regelgeving voor internationale studenten en wetenschappers die naast hun studie willen werken in Nederland, kijk dan bij international researchers onder Workpermit.