Skip to main content
Netherlands

Sociale zekerheid

Administratieve procedures | Sociale zekerheid

Wanneer u buitenlandse onderzoekers ontvangt zijn er een aantal sociale zekerheidsvraagstukken die relevant kunnen zijn. Op deze pagina worden een aantal hiervan nader toegelicht. 

Uniek sociaal zekerheidsstelsel

In Nederland kennen we een uniek sociaal zekerheidsstelsel dat is opgedeeld in een aantal soorten verzekeringen/voorzieningen. Voor iedere categorie gelden andere regels. Hier staat in grote lijnen weergegeven uit welke voorzieningen het Nederlandse sociaal zekerheidsstelsel is opgebouwd.

Pensioen

Voor veel buitenlandse medewerkers is het interessant om te weten of ze in Nederland pensioen opbouwen. Een Nederlands pensioen bestaat uit drie soorten, namelijk de volksverzekering Algemene Ouderdomswet (AOW), het bedrijfspensioen opgebouwd bij werkgevers, en eigen aanvullende pensioengeld, bijvoorbeeld een lijfrentepolis (optioneel).

Detacheren

Medewerkers van uw organisatie die tijdelijk naar het buitenland gaan en medewerkers van een buitenlandse organisatie die tijdelijk bij u komen werken, kunnen vaak sociaal verzekerd blijven in het thuisland. Met een detacheringsverklaring blijft een tijdelijk uitgezonden werknemer 'gewoon' deel nemen aan de sociale zekerheid van het thuisland.

Dus uw medewerker die tijdelijk naar het buitenland gaat, blijft in Nederland sociaal verzekerd en die buitenlandse medewerker die een tijdje aan uw instelling werk komt doen, blijft in het buitenland, bij zijn werkgever daar, sociaal verzekerd.

Een detacheringsverklaring, ook wel E101-formulier, A1 formulier genoemd, kunt u aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Het wordt in de regel voor maximaal 1 á 2 jaar afgegeven. De werknemer blijft dan gedurende de uitzending in dienst bij de werkgever, die de sociale premie afdracht blijft doen.

Er kan alleen van een detacheringsverklaring gebruik gemaakt worden als een medewerker wordt uitgezonden naar, of afkomstig is uit een EU/EER-land, Zwitserland of een land waarmee Nederland een afzonderlijk sociaal zekerheidsverdrag heeft afgesloten.

Die verdragslanden kunt u vinden op deze webpagina van de Sociale Verzekeringsbank.

Sinds 2020 gelden er nieuwe regels voor EU-burgers die worden gedetacheerd in Nederland. In veel gevallen is er een meldplicht. Meer informatie vindt u op de website Posted Workers

Grenswerknemers

Voor grenswerknemers, kortweg zij die wonen in een ander land dan ze werken, geldt speciale wetgeving om hun sociale zekerheid te regelen. U als werkgever zult hier voornamelijk mee te maken krijgen bij de sociale premie-afdracht. In sommige gevallen dient u dat namelijk in een ander land dan Nederland af te dragen. 

De coordinatie van sociale zekerheid binnen Europa is wettelijk vastgelegd.  Meer informatie op vindt u opde webstie van de Europese Commissie en het Startpunt Grensarbeid.

WW en promovendi/wetenschappelijk personeel

Het komt wel eens voor dat uw internationale werknemer na afloop van zijn contract een uitkering in de Werkloosheidswet (WW) wil aanvragen, en deze wil gebruiken om een langer verblijf, bijvoorbeeld op basis van een gastvrijheid bij uw instelling, te financieren. Hoe dient u hier als instelling mee om te gaan?