[[{"fid":"23573","view_mode":"default","attributes":{"alt":"Oosterscheldekering, Jurgen Huiskens","title":"Oosterscheldekering, Jurgen Huiskens","height":"342","width":"1440","class":"media-element file-default ecl-media-container__media","data-picture-mapping":"picture_stage_content"},"fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Oosterscheldekering, Jurgen Huiskens","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Oosterscheldekering, Jurgen Huiskens","data-picture-mapping":"picture_stage_content"},"type":"media"}]]
Verblijfsvergunning
Wanneer uw (niet EU-)gast langer dan 90 dagen in Nederland wil verblijven, wordt het verblijf aangemerkt als lang verblijf. Uw gast heeft dan een verblijfsvergunning nodig om in Nederland te verblijven. Op lang verblijf is de Nederlandse Vreemdelingenwet van toepassing. De Immigratie- en NaturalisatieDienst (IND) voert de Vreemdelingenwet uit, zij bepalen of iemand een verblijfsvergunning krijgt.
Is uw gast EU-EER- of Zwitsers onderdaan, dan heeft hij geen verblijfsvergunning nodig om in Nederland te wonen en werken.
Wat is een verblijfsvergunning
Een verblijfsvergunning ziet eruit als een plastic kaart ter grootte van een bankpasje. Met dit document toont uw gast aan dat hij legaal in Nederland verblijft. Een verblijfsvergunning wordt altijd voor een bepaald doel verleend. bv studie, werken als kennismigrant etc. Met de verblijfsvergunning kan uw gast Nederland in- en uitreizen. Ook mag hij door het Schengengebied reizen. Het verblijf in andere Schengenlanden is echter beperkt tot maximaal 90 dagen binnen een periode van 180 dagen. Als uw gast langer in een ander Schengenland wil verblijven, zijn de lokale immigratieprocedures van dat land van toepassing.
Machtiging Voorlopig Verblijf (MVV)
In veel gevallen heeft de gast een visum nodig om door de grens te komen. Dit inreisvisum heet een MVV (machtiging voorlopig verblijf) en is een sticker in het paspoort.
Wat is een MVV?
Een MVV is een sticker die in het paspoort van uw gast wordt geplakt op de ambassade. Op de sticker staat achter 'type visum' de letter 'D'. Deze sticker geeft hem het recht om Nederland in te reizen. Daar krijgt uw gast een verblijfsvergunning, dat hem legaal verblijfsrecht verleend. Als uw gast na aankomst in Nederland op reis moet naar het buitenland en hij is nog niet in het bezit van een verblijfsvergunning, dan kan hij op basis van zijn MVV maximaal 90 dagen in het Schengengebied verblijven.
Is een MVV nodig?
In de visawizard kunt u kijken of uw buitenlandse gast een inreisvisum MVV nodig heeft. Er zijn een paar uitzonderingen op de MVV plicht:
- De persoon is al in Nederland op een geldige verblijfsvergunning (Schengenvisum telt niet mee).
- De persoon heeft tijdens de aanvraag een geldige verblijfsvergunning in een ander Schengenland.
De werknemer moet de MVV binnen 3 maanden ophalen bij de Nederlandse ambassade of het Nederlands consulaat. Daarna heeft hij 3 maanden de tijd om Nederland in te reizen. Na aankomst in Nederland kan hij binnen 2 weken zijn verblijfsvergunning ophalen. Waar en wanneer hij zijn verblijfsvergunning kan ophalen, hoort u van de IND.
MVV-aanvraag
De MVV aanvraag is volledig in de verblijfsvergunningsaanvraag geschoven. U vraagt de MVV aan door bij de aanvraag verblijfsvergunning, de optie te kiezen "inclusief MVV".
Nadat de IND een positief besluit heeft genomen, wordt de desbetreffende Nederlandse vertegenwoordiging hiervan op de hoogte gesteld. De onderzoeker kan nu naar de ambassade of het consulaat gaan om de officiële MVV-aanvraag in te dienen. Hij hoeft hierbij alleen zijn identiteit aan te tonen. Indien alles in orde is, wordt de MVV-sticker in het paspoort van de onderzoeker geplakt. Tevens worden vingerafdrukken en een pasfoto afgenomen, en moet de betrokkene zijn handtekening zetten. Deze biometrische gegevens zullen op de verblijfspas worden gezet die uitgereikt wordt na aankomst in Nederland.
Gezinsleden en MVV
Kennismigranten en richtlijners mogen hun gezinsleden mee naar Nederland nemen als aan de algemene voorwaarden voor verblijf in het kader van gezinshereniging wordt voldaan (zoals het aantonen van de gezinsband en het beschikken over voldoende middelen van bestaan). Afhankelijk van de nationaliteit van de gezinsleden moeten zij ook in het bezit zijn van een MVV voordat zij Nederland in kunnen reizen.
Reizen de gezinsleden tegelijkertijd met uw gast mee, dan kan de werkgever de aanvraag voor de gezinsleden tegelijkertijd indienen met het verzoek van de gast. Reizen de gezinsleden op een later moment, dan kan de aanvraag later worden ingediend.
Verblijfsvergunning: soepele procedures van toepassing
Voor wetenschappelijk personeel zijn twee verblijfsvergunningen van toepassing met versoepelde administratieve procedures en voordelige voorwaarden:
- Kennismigrantenregeling
- Wetenschappelijk onderzoeker in het kader van EG/2005/71
De voordelen
- Snelle doorlooptijd. Beslissing op aanvraag ligt in de praktijk op 2 weken.
- Eén aanvraagprocedure voor inreisvisum (MVV) en verblijfsvergunning.
- Vergunning wordt verstrekt voor de duur van het hele verblijf (tot maximaal 5 jaar).
- Werkvergunning zit in de verblijfsvergunning verwerkt.
- Meenemen van partners/kinderen, verloopt ook versneld.
- Partner krijgt vrij toegang tot de arbeidsmarkt.
- Digitale aanvragen indienen is mogelijk
De verblijfsvergunning kennismigrantenregeling en onderzoekersrichtlijn kunnen alleen
Aanvraag verblijfsvergunning
Alleen een werkgever/gastinstelling kan een verblijfsvergunning voor wetenschappelijk personeel aanvragen. Daarvoor moet de werkgever/ gastinstelling wel eerst bij de IND geregistreerd zijn als erkend referent.