
Erkend referent
Een werkgever kan zich bij de IND laten registreren als erkend referent. Daar zitten bepaalde voorwaarden en een prijskaartje aan vast. Het erkend referentschap is niet voor alle verblijfsdoelen verplicht. Om een verblijfsvergunning aan te vragen voor studenten, kennismigranten en wetenschappelijk onderzoekers in de zin van richtlijn 2005/71/EG, is de erkenning verplicht. Als erkend referent zorgt u ervoor dat het dossier van de vreemdeling compleet is, en dat de vreemdeling met zorg is geselecteerd. De IND geeft op uw woord (verklaring) een verblijfsvergunning af. Achteraf wordt er gecontroleerd.
Er zijn 2 soorten referenten:
Een gewone referent. Een gewone referent kan zijn een:
- Particuliere referent (individueel persoon): referent voor een gezinslid. Een particuliere referent kan zich niet laten erkennen.
- Zakelijke referent: werkgevers bij arbeid in loondienst, seizoenarbeid, lerend werken (stagiairs en praktikanten) of houders van een Europese blauwe kaart.
Een erkende referent. Een erkende referent kan zijn een:
- Verplicht erkende referent: bij studie, uitwisseling (au pair en via een uitwisselingsorganisatie), wetenschappelijk onderzoeker in de zin van richtlijn 2005/71/EG en kennismigrant.
- Onverplicht erkende referent: werkgevers bij arbeid in loondienst, seizoenarbeid, lerend werken (stagiairs en praktikanten) of houders van een Europese blauwe kaart kunnen zich vrijwillig laten erkennen. Als een verblijfsvergunning wordt aangevraagd, dan is erkenning als referent niet verplicht, maar wel mogelijk.
Vier erkend referentschappen naar aanleiding van de volgende verblijfsdoelen:
- Onderzoek (verplicht erkende referent): aanvragen voor een verblijfsvergunning met als doel wetenschappelijk onderzoeker in de zin van richtlijn 2005/71/EG.
- Arbeid: aanvragen voor een verblijfsvergunning met als doel kennismigrant (verplicht erkende referent), arbeid in loondienst, seizoenarbeid, lerend werken en verblijf als houder van een Europese blauwe kaart.
- Studie (verplicht erkende referent): aanvragen voor een verblijfsvergunning met als doel studie.
- Uitwisseling (verplicht erkende referent): aanvragen voor een verblijfsvergunning met als doel uitwisseling (au pair en via een uitwisselingsorganisatie).
Het is mogelijk om voor meerdere categorieën tegelijk erkenning aan te vragen. Voor elke categorie erkenning moeten dan leges worden betaald. Erkenning kan worden aangevraagd voor de hierbovengenoemde categorieën: studie, uitwisseling, onderzoek en arbeid.
Nieuwe erkend referenten, betalen per verblijfsdoel € 5345,- voor een referentschap. Behalve als ze tot 50 medewerkers in dienst hebben, dan krijgen ze 50% korting op de kosten van het referentschap. De aanvraag erkenning als referent bij wijziging bedrijfsvorm kost € 2672.
Een referentschap afsluiten is éénmalig, daarna kunt u hier blijvend gebruik van maken.
Het referentschap vervalt
- na opzegging van u zelf,
- als u in de afgelopen 2 jaar geen vreemdeling heeft aangetrokken of heeft rondlopen.
- na blijkt dat u ernstig nalatig bent geweest in uw plichten als referent.
Lees meer over de voorwaarden voor het aanvragen van erkend referentschap in de brochure 'Erkenning als referent' van de IND.
Turkse werknemers
Als een Turkse werknemer naar Nederland wilt komen met als doel wetenschappelijk onderzoeker in de zin van richtlijn 2005/71/EG of kennismigrant, is een erkende referent niet verplicht.
Als een verblijfsvergunning wordt aangevraagd voor studie, uitwisseling, kennismigrant of wetenschappelijk onderzoek in de zin van de EU-Richtlijn 2005/71, is het verplicht dat de referent erkend is door de IND.
Als een verblijfsvergunning wordt aangevraagd voor arbeid in loondienst, seizoenarbeid, lerend werken of voor houders van een Europese blauwe kaart, dan is erkenning als referent niet verplicht, maar wel mogelijk.
In dit laatste geval kan een referent er wel voor kiezen om erkenning aan te vragen.
Rechten:
- Een erkend referent heeft toegang tot versnelde procedures. Dit houdt in dat de IND er naar streeft om binnen twee weken te beslissen op een aanvraag voor een MVV en/of VVR. Een erkend referent mag een gecombineerde aanvraag voor de MVV en VVR indienen, de zogenaamde TEV-procedure (Toelating en Verblijf). Dit betekent dat als de IND positief heeft beslist op de MVV aanvraag, de referent geen aparte aanvraag hoeft in te dienen voor de verblijfsvergunning. Er vindt dus geen tweede beoordeling plaats, en dat scheelt tijd in de aanvraagprocedure.
- De erkend referent hoeft de IND niet een compleet dossier toe te sturen, maar kan volstaan met het indienen van een eigenverklaring. Deze is verwerkt in het aanvraagformulier. Daarmee verklaart de referent dat de vreemdeling aan de voorwaarden voldoet voor verlening van een MVV en/of VVR. De IND controleert de aanvragen steekproefsgewijs.
- De erkend referent heeft een vast aanspreekpunt bij de IND.
Plichten
Als erkend referent heeft u een aantal verantwoordelijkheden. Deze zijn onder te brengen in drie plichten:
1. Zorgplicht
Onder zorgplicht wordt verstaan: de plicht van de erkend referent om ervoor te zorgen dat de vreemdelingen zorgvuldig worden geselecteerd en de vreemdeling op de hoogte is van zijn rechten en plichten in het kader van de immigratiewetgeving.
Onder zorgvuldige selectie verstaat de IND dat er zorgvuldigheid is betracht bij het samenstellen van het dossier van de persoon en het beoordelen van de dossierstukken.
De erkend referent informeert de vreemdeling afdoende over zijn rechten en plichten, als er informatie wordt versterkt over alle rechten en plichten zoals die ook genoemd zijn in de brochure ‘
- deze rechten en plichten te bespreken,
- door een addendum toe te voegen aan het contract,
- door deze brochure mee te geven aan de werknemer en kort toe te lichten waarom het belangrijk is,
- door op de eigen website deze informatie helder te hebben staan en de werknemer daarnaar door te verwijzen.
Als de erkend referent zich aan de zorgplicht houdt, maar de vreemdeling toch iets doet wat niet in overeenstemming is met zijn beperking, dan heeft dit geen gevolgen voor het erkend referentschap. Als de erkend referent weet heeft van de overtreding door de vreemdeling, dan moet de erkend referent dit wel melden bij de IND.
Als blijkt dat dingen niet goed lopen, dan zal de IND contact met u opnemen. Alleen bij aanhoudende ongeregeldheden of bij ernstige nalatigheid kan dit tot sancties leiden.
2. Informatieplicht
Onder informatieplicht wordt verstaan de plicht om wijzigingen door te geven aan de IND die van invloed kunnen zijn voor het verblijfsrecht van de vreemdeling. De afmeldplicht behoort hier ook toe.
De tekst hierover in Voorschrift Vreemdelingen luidt:
Artikel 4.17
1. De inlichtingen, bedoeld in deze paragraaf, worden binnen vier weken door de vreemdeling, diens wettelijk vertegenwoordiger, diens referent of diens gewezen referent verstrekt, voor zover hij daarvan kennis heeft of kan hebben, in een door de Minister ter beschikking gesteld formulier.
2. In de verklaring wordt in ieder geval melding gemaakt van:
- het feit waarover hij inlichtingen dient te verstrekken;
- de personalia van de vreemdeling waarop de inlichtingen betrekking hebben;
- de relevante feiten en omstandigheden;
- vanaf wanneer de wijziging of omstandigheden zich voordoen of voordeden.
De erkend referent geeft zaken door via het Meldingsformulier. Dit formulier is te vinden op de website van de IND.
De erkend referent voldoet aan zijn informatieplicht als het de gegevens doorgeeft die gemeld kunnen worden via het meldingsformulier.
Afmelden
De erkend referent moet alle vreemdelingen afmelden die vertrekken bij de erkend referent. Dit geldt nadrukkelijk niet alleen voor vreemdelingen die eerder dan gepland vertrekken, maar ook voor de personen waarvan de verblijfsvergunning van rechtswege al afloopt. Ook dit valt onder de informatieplicht.
3. Administratie en bewaarplicht
Als erkend referent hoeft u dus niet meer het gehele dossier naar de IND te sturen wanneer u een aanvraag voor een MVV en/of VVR doet. U dient deze stukken wel in uw administratie te bewaren. Dit betreft de stukken die de IND bij controle achteraf nodig heeft om te kunnen beoordelen of de vreemdeling daadwerkelijk aan de eisen voldeed voor toekenning van een MVV/ en of VVR. Ook als u als werkgever of onderzoeksinstelling niet langer referent bent voor uw gast, dan moet u de relevante informatie nog 5 jaar bewaren. De informatie mag ook digitaal worden bewaard.
Een overzicht van de stukken die u voor het dossier in moet verzamelen vindt u hier.
Administratieplicht voor ‘oude’ vreemdelingen
Stukken die in het verleden zijn overgelegd aan de IND hoeven niet te worden geadministreerd. Erkend referenten zijn vanaf 1 juni 2013 begonnen met als het ware een vers dossier van hun ‘oude’ vreemdelingen. De eerstvolgende procedure die u voor een ‘oude’ vreemdeling zult doen vallen wel onder de administratie en bewaarplicht. U kunt hierbij denken aan melding van relevante wijzigingen, een wijziging beperking, verlenging etc.
Bij onbezoldigde onderzoekers moet de erkend referent bij de eerste aanvraag een bewijs van voldoende middelen zien. Daarna is de erkend referent ervoor verantwoordelijk dat er jaarlijks aangetoond kan worden dat de onbezoldigd onderzoeker nog over voldoende middelen beschikt. Hoe dit onderbouwd moet kunnen worden hangt af van de middelen die de onderzoeker inzet.
- Beurs
Als de onderzoeker een beurs meeneemt en u een beursverklaring voor de duur van het onderzoek voorlegt, dan volstaat het dat u jaarlijks aan de onderzoeker vraagt of die nog over de beurs beschikt en de onderzoeker hierop bevestigend antwoord. Dit antwoord hoeft dus niet onderbouwd te worden met stukken.
- Eigen middelen / werkgever die salaris doorbetaald / sponsor
Bij deze middelen geldt dat er bij de eerste aanvraag alleen voor één jaar aangetoond hoeft te worden dat de vreemdeling over voldoende middelen beschikt. Er moet daarna dan ook jaarlijks uitgevraagd worden of de onderzoeker nog over voldoende middelen beschikt, en dit moet ook aangetoond worden met onderliggende stukken.
Middelencheck tegen oorspronkelijk geldende normbedragen
De voldoende middelen waarop gecheckt moeten worden zijn op de normbedragen die van toepassing waren tijdens de laatste aanvraag (1e aanvraag, verlenging, of wijziging beperking).
Moment middelencheck
Het moment waarop de middelencheck gedaan wordt kan de erkend referent zelf bepalen, zolang er aan alle onbezoldigde onderzoekers maar steeds binnen 12 maanden de vraag wordt voorgelegd.
Melding als onderzoeker niet meewerkt
Als de onderzoeker nalatig blijft bij het afgeven van de verklaring dat hij nog over voldoende middelen beschikt, dan moet de erkend referent dit melden aan de IND. Dit kan gevolgen hebben voor het verblijfsrecht van de vreemdeling.
Kopie geldig paspoort
De officiële beleidslijn vanuit de IND is dat er naast de houderspagina ook de bestempelde pagina’s van het paspoort moeten worden meegestuurd. In de praktijk wordt de houderspagina als allerbelangrijkste ervaren. Op het moment dat de IND de paspoortgegevens heeft ontvangen en heeft goedgekeurd (en er bij het ophalen van de verblijfsvergunning ook geen ophef over heeft gemaakt) dan zal de IND er naderhand niet over vallen als blijkt dat er bestempelde pagina’s in het dossier missen.
Kopie nieuw paspoort wel gewenst
Als het paspoort van de vreemdeling tijdens het verblijf in Nederland afloopt, dan is het wel de bedoeling dat er in de administratie een kopie wordt opgenomen van het nieuwe paspoort, zodat u altijd een kopie heeft van een geldig verblijfsdocument.